Vlogi vai Podcast? Aloita molemmat helposti yhdessä! (Ohje Apple / iOS ja OS käyttäjille)

Päivitetty: 13o marras 2019

Uskomme Ränchillä syvästi ketterän ja systemaattisen sisällöntuotannon malliin. Eli sisältöä tuotetaan nopeasti, edullisesti ja jatkuvasti oman kohderyhmän tarpeet huomioiden.


Ketterän ja systemaattisen sisällöntuotannon keskustelussa meiltä usein kysytään onko fiksumpaa aloittaa vlogi, eli videoblogi vaiko podcast. Fakta kuitenkin on, että jopa hyvinkin tarkasta yrityksesi kohderyhmästä osa tulee mielummin vastaanottamaan viestinne videolla ja osa mielummin pelkkänä ääniraitana. Eli molemmille löytyy varma lisäarvon tuottamisen mahdollisuus.


Hyvät uutiset kuitenkin on, että nykyään ei missään nimessä tarvitse valita vloggaamisen tai podcastin välillä, vaan molemmat pystyt tuottamaan itsekin helposti.


Yksinkertaisuudessaan homma toimii niin, että kuvaat vlogin, ja kopioit siitä erikseen ääniraidan luomalla podcastin. Huomioitavaa tuotannossa on, että puhuttu sisältösi vlogissa on sellaista, että se toimii yksinään pelkkänä äänenä ilman kuvaa.

Tässä pieni tekninen step-by-step tee-se-itse opas vlogin ja podcastin nopeaan starttaamiseen videon (pahoittelut videon alun äänen ja kuvan huonosta synkkauksesta, joku johtaa screencapture sovelluksen aiheuttamasta viiveestä), ja alla tekstin muodossa. Alla olevasta tekstistä löydät myös suositellut laitteet ja sovellukset linkkeineen vlogi+podcast yhteistuotantoon.Jos tässä välissä mielesi valtaa kysymys, että mistä sinun pitäisi kuvata vlogia ja nauhoittaa podcastiä, niin syventymättä liikaa tarinankerronnan ulottuvuuksiin pääset onnistuneesti vauhtiin teemoittamalla sisältösi seuraavasti: Luo vlogi ja podcast vastaamalla johonkin asiakkaasi kysymykseen. Esim. Miten luoda vlogi ja podcast samaan aikaan?


1. Välineet haltuun


Sen verran on välineurheilusta vloggaamisessa ja podcastin yhdessä tuottamisesta kysymys, että aloitetaan perus check-listalla. Onnistuneen vlogin ja podcastin yhteistuotannon kulmakivinä ovat ei niin yllättäen kamera, mikrofoni, editointiohjelma ja julkaisukanava.


Kamera


Veikkaan, että sinulta löytyy älypuhelin. Hyvä. Älypuhelimesi riittää vlogin videokuvan taltiointiin. Jos pitää nimetä paras älypuhelin vloggaamiseen, niin top 3 listalla olisivat: iPhone X ja 11 -sarjalaiset, Samsung Galaxy S -sarja ja OnePlus 7. Tämä ohje tästä eteenpäin teknisesti kuitenkin paneutuu Applen laitteilla homman suorittamiseen.


Videosovellus


Puhelimesi oma kamerasovellus riittää, mutta olemme Ränchillä havainneet Filmic Pro -sovellukseen sijoittamisen fiksuksi, sillä sen kanssa pystyt monipuolisemmin hallitsemaan videotaltiointia sekä podcastiä silmällä pitäen ääniraitaa. Filmic Pro löytyy iPhonelle ja hintaa on 17 € (alv 0%).


Mikrofoni


Laadukas äänen taltiointi on keskeinen tekijä onnistuneeseen vlogin ja podcastin samanaikaiseen toteuttamiseen. Puhettasi sisältävä video ei ole hyvä ilman hyvää äänenlaatua, ja podcastissä ei muuta kuin ääntä olekaan.


Virallinen suosituksemme menee Rode NT-USB -mikrofonille, jonka hinta on 133 € (alv 0%). iPhonella nauhoittaessasi tarvitset lisäksi Lightning-USB -sovittimen, joka maksaa 29 € (alv 0%).


Editointityökalu


Meille Apple tietokoneiden käyttäjille loistava ja helppokäyttöinen editoinnin sovellus löytyy valmiina ilmaiseksi. Jos et ole vielä ladannut iMovie -sovellusta, koneellesi, saat sen ladattua hetkessä App Storesta.


Kolmijalka ja valaistus


Jos haluat lähteä rönsyilemään varustelun kanssa, niin hyvä kolmijalka helpoittaa tasaisen videon kuvaamista ilman kuvausapua, ja hyvällä valaistuksella teet katselukokemuksen mieluisaksi. Äskeiseen lauseeseen linkatut tuotteet on meillä Ränchillä hyväksi havaitut valinnat näille.


2. Taltiointi


Videon ja ääniraidan taltiointia varten et tarvitse edellä mainittujen välineiden lisäksi muuta kuin itsesi ja aikaasi. Eli kamera pyörimään, tarkistus, että äänet tallentuu ja lopuksi tallenteen jako haluamallasi tavalla tietokoneellesi. Tätä jakoa varten AirDrop on loistava ja helppo tapa jakaa video suoraan tietokoneellesi, jos ne vain ovat toistensa lähellä.


3. Editointi


Videon ja samalla ääniraidan editointi tapahtuu iMovie sovelluksella. iMovie editoinnin aikana sinun ei tarvitse huolehtia vielä ääniraidan eriyttämisestä, vaan lopuksi valitse oikeasta yläkulmasta Share -> File, ja odota että iMovie luo video tiedoston koneellesi.Kun videotiedosto on valmis, klikkaa sitä Finderissä control+hiiri yhdistelmällä Encode Selected Video Files -> Settings: Audio Only -> Continue.4. Julkaisu


Tiedostot olisivat nyt valmiina, jee. Lopuksi lataat vain videon ja ääniraidan valitsemillesi alustoille. Itse suosimme videoille YouTubea ja podcastille Soundcloudia. Nämä kanavat ovat helppoja käyttää, ilmaisia sekä suomalaiselle yleisölle tuttuja.


YoutubeYouTubelle kannattaa ammattimaisen ja vakuuttavan mielikuvan välittämiseksi luoda yritysprofiili. Yritysprofiili toimii samalla tavalla kuin henkilökohtainen tilisi, eli näytön oikeasta yläkulmasta kamera -ikonia painamalla saat ladattua videosi haluamallasi esittelytekstillä ja soittolistavalinnoilla.


Soundcloud5. Valmista


Se olisi siinä!


Aika siistiä, eikö? Noin 30 minuutissa taltioitiin sisältö, editointiin siitä julkaistava video ja podcast ääniraita.


Mitä tykkäsit, ja mistä haluaisit jatkossa nähdä enemmän ohjevideoita?


Tässä vielä lopuksi linkki itse podcast raitaan: https://soundcloud.com/joonas-kylliaeinen/ranch-markkinointi-videopodcast-ohje-apple-kayttajille-2019


Jos haluat sparrata miten yrityksesi voi hyödyntää videota ja podcasttä teidän markkinoinnissa, niin soita mulle 0404564880 tai laita mailia joonas@ranchmarkkinointi niin tavataan ja laitetaan teidän markkinointi nopeasti ja edullisesti tekemään tulosta 👊

0 katselukertaa

© 2020 Ränch. Tyylikästä ja merkityksellistä markkinointia.